Petr Pechatý zavzpomínal na tažení Mol Cupem.

Redakce | 13. 1. 2023

Před pár dny jsme na našich sociálních sítích zveřejnili kvíz ''Poznej hráče''. Tím, koho jste měli poznat podle klubů, za které hrával, byl Petr Pechatý. Bývalá dlouholetá brankářská opora FK Litoměřicka. Nyní vám přinášíme krátký rozhovor.

Petře, jak se ti daří?
Daří se mi skvěle, s manželkou doma máme už dva kluky, takže o zábavu je postaráno.


Musíš mít velký přehled. Nejen že pravidelně chodíš na stadion, ale máš i spoustu kamarádů v klubu. Jak vnímáš litoměřický fotbal? Změnilo se něco od tvého konce?
Mám kamarády jak v týmu, tak ve vedení, proto se je snažím podpořit alespoň z tribuny. Od mého konce se hlavně změnilo vedení klubu. To považuji za zásadní změnu a jsem za ni moc rád. Bez nadsázky mohu říct, že postavili litoměřický fotbal znovu na nohy. To, jakým způsobem uchopil klub nový předseda a jeho tým, je obdivuhodné a zaslouží jen slova uznání. Kolik úsilí muselo nové vedení a trenérské týmy vynaložit, si nedovede nikdo představit. Takže já jsem rád, že se zde povedlo fotbal zachránit a věřím v zářnou budoucnost, co se týče výchovy nových talentů, na které bude chodit na stadion více a více fanoušků.

Když zavzpomínáme na rok 2016, ve kterém jsme vyřadili Příbram, Baník a pak jeli na Slávii, co se ti první vybaví?
Tažení Mol Cupem je jediná pozitivní sportovní věc, která v té litoměřické "třetiligové" fázi stojí za připomenutí. Baník Ostrava - první se mi vybaví závěrečný hvizd při výhře nad Baníkem na našem vlastním hřišti a řev plné tribuny. Euforie byla nepopsatelná. Jeden z mých největších fotbalových zážitků.

Příbram - 1.kolo, tento zápas jsem nechytal, ale za vzpomínku stojí zmínit, že Káca (Štěpán Kacafírek) hrál tak dobře, že si ho snad po zápase Příbram odvezla s sebou. Pár dní po zápase k nim přestoupil. Nedivím se, je to tank, lepšího útočníka jsem v kariéře nepotkal.

Slavia - sladká sedmigólová tečka v Edenu, k tomu není co dodat. Neskutečná podpora fanoušků na výjezdu v Praze. Bylo vypraveno několik autobusů, zkrátka svátek pro celý Litoměřický fotbal. Za předvedený výkon mi tleskala slušně zaplněná " tribuna sever " pro kluka z Liťáku, super zážitek. Je pravda, že i přes 7 inkasovaných gólů jsem se v brance nezastavil a chvílemi to připomínalo nějaký tréninkový dril situací 1 na 1.

Jaké jsou tvé další kroky? Neplánuješ se k fotbalu vrátit, třeba jako trenér gólmanů?
Po ukončení kariéry jsem začal více času trávit s rodinou a věnovat se sportům, které mám rád a nebyl na ně při fotbale čas. Povedlo se mi absolvovat dva zápasy v boxu a odběhnout pár běžeckých závodů. Začal jsem se přes léto věnovat wakeboardingu a momentálně hraji rekreačně florbal, ovšem v útoku, brankařiny jsem si užil až až a bylo na čase vstřelit nějaký gól. Fotbal je pro mě momentálně uzavřená kapitola, jak hráčská, tak trenérská. Jsem věrným fanouškem, a to mi maximálně vyhovuje.

Je něco, co bys chtěl vzkázat mladým fotbalistům a fotbalistkám?
Mladým fotbalistům bych vzkázal více pokory a respektu jak k trenérům, tak spoluhráčům. To, jak se někteří chovají, by za mého mládí bylo nemyslitelné, a to není žádná daleká minulost. Taky by se mohli méně urážet. Přijde mi, že dnes má každý svou hlavu a myslí si, že ví všechno líp. Abychom to ale končili pozitivně, mladým přeji mnoho zdraví, lásku k fotbalu, aby ho brali opravdu vážně a tvrdě na sobě makali, protože KDE JE VŮLE, TAM JE CESTA. Závěrem bych chtěl poděkovat mým prvním trenérům v přípravce FKLTM, a to Rendovi Kavalovi, Jiřímu Maričovi a panu Hruškovi (můj první a jediný osobní brankařský trenér). Díky těmto lidem, kteří fotbal milují, jsem začal dělat první fotbalové kroky mé kariéry a mohl tak o mnoho let později vzniknout tento kvíz a rozhovor.

(fotografie použita ze serveru denik.cz)